ARTE DI TERRA – CUERPO PINTADO

In KunstHalte 6 zijn in november en december tekeningen en  schilderijen van Piet Smal en borstbeelden en keramische objecten van Marianne van Berkel te zien. Piet Smal maakt robuuste doeken, vaak van een vrouwelijk lichaam, met acrylverf, inkt of houtskool. Marianne van Berkel toont borstbeelden van zwarte klei, geïnspireerd door etnische kunst. De expositie heet dan ook Arte di Terra – Cuerpo Pintado: kunst van aarde – het geschilderde lichaam. Kees Reinink, managing director bij Rijk Zwaan, opent de expositie 

De officiële opening is op zaterdag 4 november en start om 15.00 uur. Streekdichter Dirk den Hoed luistert de opening op met een nieuw gedicht.

 

OVER DE KUNSTENAARS:

Piet Smal heeft een atelier in Naaldwijk, waar hij volgens zijn credo ‘door de wol geverfd en door het leven getekend’ zijn werk maakt. Hij is op latere leeftijd begonnen met tekenen en schilderen en heeft geen kunstopleiding gedaan. Zoekende lijnen en dynamiek door kleur zijn kenmerken van zijn grote werken. “Of het model nu een persoon of een landschap is, de uitwerking is altijd afhankelijk van de inspiratie van dat moment,” zegt hij. “Op dit moment werk ik met inkt. Subtiel en met spanning ga ik van figuratief naar geabstraheerd. Hoever kun je gaan?” Hij ziet zich als een kunstenaar die de ziel van het menselijk bestaan probeert te vangen met penseelstreken en lijnen.

Marianne van Berkel uit Poeldijk is geboren op Curaçao en in 1999 naar Nederland verhuist. Zij volgde de keramiekopleiding in Gouda en vele masterclasses. “Door de vele jaren die ik op Curaçao gewoond heb en de reizen die ik gemaakt heb, ben ik geïnspireerd geraakt door de tribale en etnische kunst. Voor deze expositie heb ik borstbeelden gemaakt van zwarte klei. De borstbeelden zijn gebaseerd op gezichten van fictieve personen, waarin de verscheidenheid in gezichtskenmerken en uitdrukkingen tot uiting komen.” Behalve beelden maakt zij ook ander keramisch werk zoals theepotten en vazen, met geometrische en natuurlijke vormen uit de natuur.